Nyolcvanhét éves vezető ütött el egy 73 éves gyalogost

Megosztás

A Szolnoki Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a 87 éves szolnoki férfival szemben, aki Szolnokon, fékezés nélkül közelítette meg a gyalogátkelő helyet és ütött el egy, az átkelőhelyen szabályosan átmenő 73 éves nőt.

A vádirat szerint a 87 éves férfi 2021. augusztus 1-jén 11 óra körül, Szolnok lakott területén közlekedett az általa vezetett személygépkocsival esős időben, mintegy 50-58 km/h sebességgel.

Ugyanebben az időben egy 73 éves nő elindult az úton az útburkolati jelként felfestett és közúti jelzőtáblával ellátott gyalogos átkelőhelyen.

A gyalogos nő és a vádlott személygépkocsija ekkor egymástól olyan távolságra volt, hogy akár még lassító fékezéssel is elkerülhető lett volna a baleset, de vészfékezéssel biztosan.

A férfi a személygépkocsijával a gyalogos átkelőhelyet fékezés és lassítás nélkül közelítette meg, és figyelmetlensége miatt – külső forgalmi ok nélkül – egyáltalán nem észlelte az úttesten szabályosan, a kijelölt gyalogosátkelő helyen áthaladó nőt, akit elütött. A nő az ütközés következtében a gépjármű motorház tetejére esett, majd onnan az útra zuhant.

A baleset következtében a nőnek a bal lábszára, a keresztcsontja, mindkét oldali szeméremcsontja, és két bordája, valamint két háti csigolyája is – elmozdulás nélkül – eltört, ezeken kívül a bal könyöke és a feje megsérült, mely sérülések 8 napon túl gyógyuló, a tényleges gyógyulási idő 6 hónap volt.

A bal lábszár törése miatt a 73 éves nő maradandó fogyatékosságot is szenvedett.

Az ügyészség a vádiratában a büntetlen férfivel szemben pénzbüntetés kiszabását, valamint járművezetéstől eltiltást indítványozott, azzal, hogy az eltiltás lejártát követően a járművezetés gyakorlását a bíróság kösse igazságügyi közlekedés pszichológiai és pályaalkalmassági vizsgálathoz.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni, közölte dr. Ocsovai Ágnes főügyészségi ügyész, helyettes sajtószóvivő (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség). 

Az eset kapcsán a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság korábban a következő tájékoztatást adta.

Fotó: police.hu

Kapcsolódó cikkek